top of page

Nézzen be a műtőbe!

Frissítve: 2023. ápr. 8.

Fényképes beszámoló egy laparoszkópos ivartalanító műtétről.


Első lépésként vénakanült helyezünk az állatba, amelyen keresztül a műtét során infúziót- illetve az előkészítés során az első adag nyugtatót kapja. A bódítást követően az aneszteziológus légcsőtubust helyez a páciensbe. A légcsőtubuson keresztül az egyik legmodernebb altatógáz és oxygén keverékét kapják az állatok, illetve ezen eszköz segítségével hárítható el egy esetleges légzésleállás.


Ezt követően előkészítik a műtéti területet, majd megtörténik a bemetszés. Ezután következik a kamera portál és a munkacsatorna behelyezése.

A kamera és a fényforrás lehetővé teszi, hogy a sebész egy nagy felbontású monitoron az állat belső szerveit méretarányosan láthassa.


A petefészkek eltávolítása elektrosebészeti eszközökkel történik. Ezek olyan speciális csipeszek, amelyekbe két elektromos pólus van beépítve a csipesz mindkét megragadó pofájában. Így az elektromosság csakis a két pofa között, azaz a csipeszbe fogott szöveten keresztül tud haladni.

Az elektromos vezérlőegység rendkívül precízen megméri a csipeszbe fogott szövet ellenállását és szövettani összetételének elektrosebészeti jellegzetességeit.


Ezáltal éppen olyan frekvenciájú és nagyságú áram halad át a befogott szöveten, mint amekkorára szükség van ahhoz, hogy a szövetben haladó vérerek bezáródjanak.

Ez a modern módszer nagyságrendekkel biztonságosabb, mint a hagyományos varrófonallal való lekötés. A varrófonal lekötések lecsúszhatnak, olykor irritációt- gyulladást okoznak. Laparoszkópos ivartalanítás során nem kerül varrat a hasüregbe.
Az elektrosebészeti módszer közel százszázalékos megbízhatóságú. Az eképpen elhatárolt szövet végül átvágásra kerül. Néhány ilyen művelettel a petefészek, annak burkával együtt eltávolításra kerül. A lemetszett petefészkeket egy speciális megragadó csipesz emeli ki a hasüregből.Zárjuk a két pici sebet felszívódó plasztikai sebészek által is használt vékony fonallal és ébredhet is kedvence.

A műtét másnapjától szabadon mozoghat, nem kell bezárni sem korlátozni.

Varratszedésre nincs szükség.

334 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page